Tehdään yhdessä -hanke tuo apua senioreille ja auttaa samalla maahanmuuttajanaisten kotoutumista. Vantaan Akateemiset Naiset ry. aloitti tämän vuoden alussa Myyrmäessä hankkeen, jossa maahanmuuttajat voivat toimia vanhusten tai toipilaiden apuna.
Tarvitsetko apua kotitöissä? Haluaisitko jonkun tueksi kauppaan tai terveyskeskukseen? Olisiko ulkoilu mahdollista, jos joku avustaisi sinua? Oletko kotiutunut sairaalasta, ja tarvitset apua?
Tehdään yhdessä auttaa laajasti
Hankeen nimi ”Tehdään yhdessä” kuvaa toimintaa, jossa molemmat osapuolet hyötyvät: palvelun ostaja saa apua ja maahanmuuttajanainen tutustuu suomalaisuuteen ja oppii keskustelemalla lisää kieltä. Idea toimintaan lähti Luetaan yhdessä -ryhmistä, joissa kävi paljon ilman työtä jääneitä maahanmuuttajanaisia. Lukuryhmissä oli myös mukana iäkkäämpiä suomalaisia ja syntyi idea yhdistää apua tarvitsevat ja töitä etsivät henkilöt. Koska ei ole kyse koulutetuista siivoojista tai hoitajista, työnantaja voi toimia samalla opastajana työssä ja kieltä tulee harjoiteltua luontevasti työn ohessa.
Marja Liisa Toivanen kotiutui toipumaan sairaudestaan ja löysi apua hankkeen kautta. ”En tiedä, miten olisin selvinnyt, kun minut kotiutettiin todella huonossa kunnossa sairaalasta, jos en olisi löytänyt Tehdään yhdessä – hankkeesta avustajaa. Nadezda laittoi ruuan, pakotti syömään ja vei minua ulos kävelemään.”, sanoo Toivanen.
”Aloitin Marja Liisan luona tammikuussa ja tein kaksi kuukautta töitä ensin satunnaisemmin. Nyt aloitin toukokuun alusta säännöllisen osa-aikaisen työn omaishoitajan tukena. Olen iloinen siitä, että huomaan ihmisten kiittelevän kielitaitoni parantumista ja pääsin kiinni työelämään.”, tiivistää Nadezda Petrovets oman positiivisen kokemuksensa hankkeesta.
Tehdään yhdessä -hankkessa bruttopalkka on oletuksena 11 euroa tunti (lisäksi työnantaja maksaa laillisen palkan mukaiset sivukulut). Kotitalousvähennyksenä saa verotuksessa 20 % palkasta ja lisäksi kokonaisuudessaan palkan sivukulut, jotka ovat n. 25% palkasta. Minimityöaika on hankkeessa tehtävissä töissä 2 tuntia. Työntekijän voi ottaa yhdeksi kerraksi tai tehdä sopimuksen jatkuvasta työsuhteesta. Työnantaja tai hänen läheisensä maksaa palkan palkkaus.fi-verkkopalvelun avulla, jolloin kaikki työnantajan velvoitteet hoituvat yksinkertaisesti yhdellä verkkopankkimaksulla.
Yhdessä ratkaistaan haasteet
Hankkeella on Toivasen mukaan haasteena se, että kaikki seniorit eivät ole valmiita palkkaamaan maahanmuuttajaa. Rasismista ei toivottavasti ole kysymys, vaan siitä, että asia on vieras ja järjestelyt tuntuvat käytännössä vaikeilta. Onneksi löytyy myös niitä, jotka kokevat tämän mahdollisuutena tutustua uuteen kulttuuriin ja uusiin ihmisiin.
Toinen haaste Toivasen mukaan on se, miten saadaan mukaan myös ne naiset, joiden identiteetti on vielä entisen kotimaan leimaama – äitiys ja kotityöt ovat kuuluneet naiselle, ansiotyö miehelle. Suomessa kokonainen perhe ei kuitenkaan usein pärjää vain yhden ansaitsijan palkalla ja myös eläketurva jää pieneksi ilman työhistoriaa.
Tehdään yhdessä -hankkeessa pyritään ratkaisemaan kumpaakin haastetta. Hankkeen koordinaattori, maahanmuuttajanainen hänkin, ja ohjausryhmän jäsenet vierailevat seniorikerhoissa ja lähestyvät maahanmuuttajien yhdistyksiä. Neljäntoista vuoden kokemus Luetaan yhdessä – ryhmistä (ks. Luetaanyhdessa.fi) on tuonut runsaasti kontakteja, ja he ovat hyvä kanava, kun tavoitetaan uusia työntekijöitä.
Palkkaus.fi-palvelua on käytetty palkkojen maksamiseen ja palkanmaksussa autetaan työnantajia, joille palkanmaksu voi olla aivan uusi asia. Akateemisten Naisten jäsenet auttavat työantajia vapaaehtoistyönä, eikä yhdistys ota maksua osallistumisestaan hankkeeseen.
Hankkeella on toimisto Vantaalla Isomyyrissä. Lisätietoja antaa Vantaan Akateemisten Naisten puheenjohtaja Raija Sollamo, puh. 050-4044809 tai sähköpostilla: tehdaanyhdessa1@gmail.com.
LUE LISÄÄ: