Kesätyöntekijän palkkaaminen

Esimerkkejä palkkaustilanteista

Kesällä tarvitaan usein lisäapua ja yritykseen tarvitaan kesätyöntekijä. Tässä käydään läpi, mitä kannattaa ottaa huomioon.


Ensimmäiseksi pitää tietysti tietää, mihin työhön tekijää tarvitaan, jotta osaat etsiä työntekijän ja saat oikeanlaisia hakemuksia. Kannattaa myös miettiä, miten kesätyöntekijä saadaan helposti sopeutumaan firmaan ja autetaan häntä tekemään työ hyvin. Usein palkataan opiskelijoita tai muita nuoria, ja siksi he kaipaavat usein tavallista enemmän ohjausta ja apua työn aloituksessa.

Jos palkkaat ensimmäistä työntekijää ensimmäistä kertaa yritykseesi, niin kannattaa lukea ohjeemme työntekijän palkanmaksusta täältä.

Voit saada kesätyöntekijästä hyvän tekijän pidemmäksi aikaa, jolloin kesätyö voi toimia hyvänä kurssina yrityksestäsi. Opiskelijat haluavat usein tehdä osa-aikaisesti töitä myös lukukausien aikana ja kesätyöntekijäsi ovat tietysti hyviä kandidaatteja pysyviksi työntekijöiksi.

Kesätyöntekijät myös luovat kuvaa yrityksestäsi työnantajana, siksi kannattaa panostaa siihen, että he saavat positiivisen kokemuksen ja yrityksesi maine hyvänä työnantajana vahvistuu.

Työsuhde ja työsopimus

Kannattaa aina tehdä kirjallinen työsopimus, jossa sovitaan työehdoista ja palkasta. Näin varmistetaan, että osapuolet ovat varmasti ymmärtäneet, mitä ollaan tekemässä ja millä ehdoilla. Varsinkin nuorten työntekijöiden kanssa on hyvä käydä tarkemmin läpi työhön ja palkkaan liittyvät velvollisuudet ja asiat, koska heillä ei ole vielä aikaisempaa kokemusta työelämästä. Aivan perusasiat kuten verokortti voivat olla nuorelle uusia asioita. Huomaathan, että sovittu työaika sitoo myös yritystä. Eli sovittu työvuoro pitää, vaikka esim. sateen vuoksi sinä päivänä ei asiakkaita juuri olisikaan.

Jos palkkaat suomalaisen työntekijän, niin palkanmaksua varten tarvitaan vain verokortti. Kun palkkaa EU- ja ETA-kansalaisen, homma on periaatteessa ihan samanlaista kuin suomalaisen, työntekijä saa verokortin menemällä verotoimistoon. Muualta tulevien pitää varmistua työluvasta: ulkomaisen työntekijän palkkaamisesta on ohje täällä.

Työsopimuksesta löytyy ohje ja valmis pohja täältä.

Työnantajan velvoitteista voit lukea tämän linkin kautta.

Työntekijän kannattaa lukea omista velvollisuuksistaan työsuhteessa tämän linkin kautta.

Paljonko palkkaa?

Suomessa ei ole yksikäsitteistä minimipalkkaa. Kesätöissä on usein nuori tai opiskelija, jolla ei vielä ole työhön vaadittavaa muodollista pätevyyttä, vaan hän on enemmän harjoittelijana alalla. Työntekijäliitoilla voi olla suosituksia kesätyöntekijän palkoista, mm. Akavan liitoilla on sellaisia ohjeita opiskelijoille, mm. Tekniikan akateemisten suositukset. TESeissä voi myös olla harjoittelijoiden palkoista ohjeita, kuten mm. Rakennusalalla.

Tarkemmin laista ja oikeasta palkkatasosta tässä artikkelissa.

Alaikäisen palkkaaminen

Kesätöihin palkataan usein myös alaikäisiä ja silloin pitää ottaa huomioon joitakin rajoitteita. Alle 13-vuotiaat eivät käytännössä vielä saa tehdä työtä ja 13–14-vuotiaillakin on työn tekemiseen lain mukaan paljon rajoitteita.

Yli 15-vuotiaat nuoret toimivat työajan suhteen aikuisten ehdoilla. Myös ylitöiden tekeminen on sallittua. Alle 15-vuotiaiden työaika saa olla on rajoitettu, eikä ylitöitä saa tehdä. Kouluaikana tehtävän työn työaikaa säännellään vielä erikseen.

Alaikäisen palkkaamisesta on Palkkaus.fi:n ABC:ssä ohje täällä.

Palkanlaskenta

Palkanmaksu ei eroa kesätyöntekijän tapauksessa normaalista palkanmaksusta. Kaikki samat erät ja asiat pitää ottaa huomioon.

Nuoren kanssa kannattaa käydä palkkalaskelma läpi yhdessä, koska usein kesätyö on ensimmäisiä työpaikkoja ja työntekijä ei välttämättä ymmärrä, mitä eriä palkkalaskelma sisältää ja miksi. Ennakonpidätys ja eläkemaksut ovat monille uusia asioista ja niiden toiminta kannattaa yhdessä käydä läpi.

Ohje palkanmaksusta työntekijälle löytyy täältä. Kun maksat kesätyöntekijän palkan Palkkaus.fi-palvelulla, niin sinun ei tarvitse huolehtia itse tilityksistä eikä tulorekisteri-ilmoituksista, vaan palkanmaksu on vaivatonta.

Palkkalaskelmasta lisää Palkkaus.fi ABC:ssa täällä. Se on työntekijällekin hyödyllistä luettavaa.


Lue lisää

Työsuhde – mitä se tarkoittaa?

Työnantajan velvollisuudet

Yrityksen palkanmaksu, miten se toimii?

Työsopimuspohja, Word-tiedostona

Palkkaus ABC: ohjeita ja vinkkejä työsuhde- ja palkka-asioista